Program
DZIEŃ 1
Zbiórka przy stanowisku odpraw Rainbow na lotnisku im. F. Chopina w Warszawie na 2 godziny przed wylotem samolotu. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na stronie operatora. Przylot do Rzymu, transfer do hotelu w ok. Chianciano Terme, czas wolny. Zakwaterowanie, obiadokolacja i nocleg. (Trasa ok. 180 km).
DZIEŃ 2
Śniadanie i przejazd do Florencji - miasta Medyceuszy. Zwiedzanie rozpoczniemy od słynnego mostu Ponte Vecchio, do ratusza miejskiego Palazzo Vecchio, gdzie będzie okazja do zrobienia zdjęć słynnym rzeźbom na placu i w Loggi dei Lanzi. Kontynuujemy spacer do kościoła Dominikanów Santa Maria Novella, gdzie zobaczymy wspaniałe freski Domenica Ghirlandaia, nauczyciela Michała Anioła. Czas wolny. Powrót do hotelu na nocleg. W tym dniu nie ma obiadokolacji, proponujemy kolację z menu florenckim (dodatkowo płatna). (Trasa ok. 250 km).
DZIEŃ 3
Po śniadaniu przejazd do San Gimignano zwanego „średniowiecznym Manhattanem ze względu na wieże, które pełniły funkcję obronną, ale były również symbolem zamożności i znaczenia właściciela. San Gimignano słynie również z produkcji doskonałego białego wina o orzechowym posmaku – Vernaccia. Po południu przejazd do Sieny, średniowiecznego miasta słynącego m.in. z wyścigu konnego Palio. Zwiedzanie głównego placu - Il Campo, który do dziś zachował charakterystyczny kształt muszli oraz gotyckiej katedry z przepięknymi marmurowymi posadzkami. Powrót do hotelu na obiadokolację i nocleg. (Trasa ok. 350 km).
DZIEŃ 4
Śniadanie i przejazd do Montalcino, miasta Etrusków i wina Brunello. W programie zwiedzanie historycznego centrum wraz z Palazzo dei Priori, ratuszem i słynną twierdzą fortecą La Rocca z IV w. Następnie przejazd do Montepulciano, miasta słynącego z czerwonego wina Nobile. Spacer po głównej ulicy miasta, tzw. Corso, z pięknymi pałacami, Piazza Grande z ratuszem oraz katedrą. Następnie przejazd do Pienzy, miasta papieża Pio II oraz słynącego z owczych serów toskańskich. Spacer po Corso do Piazza Pio II z XV-wieczną katedrą oraz podziwianie z punktu widokowego panoramy doliny i słynnej „drogi gladiatora”, czas wolny. W tym dniu na ma obiadokolacji, proponujemy degustację produktów lokalnych, w tym serów (degustacja dodatkowo płatna). Wieczorem powrót do hotelu na nocleg. (Trasa ok. 150 km).
DZIEŃ 5
Po śniadaniu przejazd do regionu Maremmy, gdzie odwiedzimy dwa słynne miasta zbudowane z tufu wulkanicznego: Sorano i Pitigliano Przepiękne i wyjątkowo położone miasta, założone przez Etrusków, emanujące czarem i niepowtarzalną historią. Następnie powrót do hotelu na nocleg i obiadokolację. (Trasa ok. 185 km).
DZIEŃ 6
Po śniadaniu przejazd do regionu Maremmy, gdzie odwiedzimy dwa słynne miasta zbudowane z tufu wulkanicznego: Sorano i Pittigniano. Przepiękne i wyjątkowo położone miasta, założone przez Etrusków, emanujące czarem i niepowtarzalną historią. Następnie powrót do hotelu na nocleg i obiadokolację. (Trasa ok. 185 km).
DZIEŃ 7
Po śniadaniu, wykwaterowanie z hotelu i transfer na lotnisko. (Trasa ok. 60 km). Przylot do Warszawy.
Uwagi do programu
Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych, centrach historycznych i innych obiektach turystycznych. Podatki klimatyczne płatne na miejscu, bezpośrednio w hotelach. Obiadokolacje płatne dodatkowo na miejscu.
"