Program
1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Czechy, Austrię i Słowenię. W trakcie przejazdu planowane są krótkie postoje i przerwa na posiłek.
2 dzień:
W godzinach porannych przyjazd do Parku Narodowego w Plitwicach, wpisanego na listę światowego dziedzictwa naturalnego, chronionego przez UNESCO. W parku, na długości ponad 8 km, znajduje się 16 turkusowych jezior położonych tarasowo i połączonych ze sobą niezliczoną ilością wodospadów. Spacer malowniczymi ścieżkami i rejs statkiem po największym jeziorze Kozjak. Po zwiedzeniu parku degustacja lokalnych produktów: rakiji, serów i miodów pochodzących z ekologicznego regionu Lika – zwanego Zielonymi Płucami Chorwacji. Przejazd do pensjonatu w nadmorskiej miejscowości Drage, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.
3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zadaru - wizyta na miejscowym bazarze, możliwość degustacji i zakupu sezonowych owoców i warzyw oraz lokalnych specjałów. Zadar to miasto, które uznawane jest za stolicę północnej Dalmacji. Słynie m.in. z likieru Maraschino, którego nie omieszkamy spróbować. Likier ten produkowany jest z miejscowych wiśni maraska. Podczas spaceru z przewodnikiem zobaczymy m.in. katedrę św. Anastazji, rotundę św. Donata - symbol miasta. Przy sprzyjającej pogodzie (wiejącym wietrze) będzie okazja do odsłuchania niezwykłego koncertu morskich organów - gra na nich tylko morze i wiatr… Czas wolny na zakupy i relaks na plaży. Na lunch polecamy burek – rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka. Jest to najbardziej popularne, szybkie i pożywne danie w krajach śródziemnomorskich. Przygotowuje się je poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane mięsem, warzywami - najczęściej szpinakiem i serem. Wyjazd do Szybenika, który łączy w sobie urok małego miasteczka, zabytkowy klimat, zapach oliwek i lawendy. Zobaczymy Katedrę Św. Jakuba, znajdującą się na liście światowego dziedzictwa UNESCO, twierdzę Św. Mikołaja, Pałac Rektorów, Plac Republiki Chorwackiej. Powrót do pensjonatu. Wieczorem wyruszymy na dalmatyński wieczór do typowej chorwackiej Konoby, podczas którego rozsmakujemy się w lokalnej kuchni. Oprócz rakiji i frituli będzie możliwość skosztowania pršutu, serów, białego i czerwonego wina. Do kolacji będzie towarzyszyła dalmatyńska muzyka. Nocleg.
4 dzień:
Po śniadaniu całodzienny rejs na wyspy Kornati. Archipelag Kornati, to największe skupisko wysp na Adriatyku, liczące 147 niezwykle urzekających wysp i wysepek. Statek wypływa z miejscowości Sukoszan i płynie na wyspę Dugi Otok do Zatoki Telascica – to jeden z najbardziej malowniczych zakątków na Adriatyku. Z punktu widokowego zobaczymy zdumiewający widok na otwarte morze i klify. Będzie również czas na plażowanie i kąpiel w Słonym Jeziorze (konieczne buty do wody). Zbiórka na statku i dalszy ciąg panoramicznego rejsu wzdłuż pn-wsch części Parku Narodowego Kornati na wyspę Kornat do tajemniczej zatoki Suha Punta– prawdziwej oazy spokoju, gdzie lokalny kucharz zaserwuje nam obiad (grillowana ryba, mięso, surówka sezonowa, chleb i chorwacki napój Bogów…). Po krótkim wypoczynku wyruszymy w rejs powrotny, podczas którego będziemy się delektować pięknymi widokami i wypatrywać delfinów. Powrót do hotelu na kolację i nocleg.
5 dzień:
Po śniadaniu kolejny niezapomniany całodzienny rejs na wyspę Ugljan. To wyspa o bogatej historii, licznych zabytkach i pozostałościach z czasów starożytnych. Ugljan, nazywana zieloną wyspą, jest pokryta winnicami i porośnięta gęstymi lasami, drzewami oliwnymi i figowymi. Szczególną dumą wyspy jest bardzo długa tradycja (ponad 2000 lat!) w uprawie oliwek. To tutaj, na stosunkowo niewielkiej powierzchni znajduje się aż 200.000 drzewek oliwnych. Ich tysiącletnia tradycja jest pielęgnowana i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Po dopłynięciu do miejscowości Preko czas wolny na plażowanie i kąpiel w morzu. Następnie popłyniemy do Kali - to nie tylko największa miejscowość na wyspie, ale także najbardziej typowa rybacka miejscowość na Adriatyku. To stąd wypływają statki na połów sardynek i tuńczyków. Z tradycją rybacką związana jest także gastronomiczna – zjemy więc tutaj lunch z rybich przysmaków. Starówka, zwana Siget, znajduje się na małym wzgórzu, z którego rozpościera się przepiękny widok na okolicę. Zadbane dalmatyńskie domy i poplątane uliczki starówki są najlepszym dowodem motta Chorwacji: „Morze Śródziemne takie, jakim było kiedyś”. Kali wiedzie spokojne życie małego rybackiego miasteczka, nad którym „czuwa” dzwonnica barokowego kościoła św. Wawrzyńca, patrona miejscowości. Czas wolny. Powrót do hotelu na kolację i nocleg.
6 dzień:
Po śniadaniu wykwaterowanie, czas wolny – odpoczynek na plaży w jednej z pobliskich urokliwych zatoczek. Lunch, a potem przejazd do miejscowości Biograd na Moru - niegdyś to właśnie tutaj koronowano chorwackie głowy. Miejscowość słynie z krystalicznie czystej wody i przepięknych plaż, a także ze znakomitych tawern i restauracji serwujących lokalne przysmaki i specjały kulinarne. Polecamy wizytę w lokalnej kafejce - warto spróbować „kavu sa lagom i sladoled”. Czas wolny na ostatnie zakupy. Dla chętnych kolacja w restauracji: dalmatyńska peka (dodatkowo płatna) – znak rozpoznawczy regionu, pozwalający na poznanie prawdziwych smaków Dalmacji. Sposób jej przygotowania ma ponad 300-letnią tradycję. Samo danie jest proste, ale dość czasochłonne w przygotowaniu - przyrządzane jest w tradycyjnym garnku do peki (takie garnki można nabyć w różnych wymiarach na chorwackich targach i straganach). W godzinach wieczornych wyjazd w drogę powrotną.
7 dzień:
Kontynuacja przejazdu przez Słowenię, Austrię, Czechy. Powrót do Polski w godzinach południowych.