Program
DZIEŃ 1
Zbiórka przy stanowiskach odpraw Rainbow na 2 godz. przed wylotem samolotu na poszczególnych lotniskach. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na stronie operatora. Transfer do hotelu w okolicach Malagi.
DZIEŃ 2
Zwiedzanie Malagi rozpoczniemy od tętniącego życiem targu Atarazanas, gdzie spróbujemy jamón ibérico, oliwek i lokalnych tapas. Następnie czeka nas kulinarna przygoda na plaży – warsztaty lub pokaz grillowania sardynek (espetos), zakończony wspólnym posiłkiem w nadmorskim chiringuito.
DZIEŃ 3
Przejazd malowniczą trasą do Rondy, Zapraszamy na wyprawę do Rondy – najbardziej niezwykłego miasteczka w Andaluzji! Leżąca wysoko w górach, na krawędzi skalistego wąwozu el Tajo, Ronda wygląda jak żywcem wyjęta z bajki - albo filmu przygodowego! Ronda to nie tylko piękne widoki! Oprócz zwiedzania tego urokliwego miejsca odwiedzimy lokalną winnicę, z których słynie region.
DZIEŃ 4
O poranku dla chętnych wizyta na wybrzeżu i opcjonalna wycieczka statkiem dla na wybrzeże Costa del Sol (ok.85 euro, w zależności od warunków pogodowych). Dla pozostałych czas wolny na plażowanie. Region może poszczycić się największą flota rybacką w tej części Hiszpani. Dla pozostałych czas wolny na plażowanie. Po południu pojedziemy wspólnie do Casares – tradycyjnego „pueblo blanco” białego miasteczka w górach, gdzie zjemy lunch w tradycyjnej andaluzyjskiej knajpce.
DZIEŃ 5
Wyjazd w kierunku Sewilli. . Po drodze zatrzymamy się w jednej z nadmorskich miejscowości , znanej z połowu tuńczyka błękitnopłetwego. Czeka nas degustacja tego wyjątkowego lokalnego smakołyku. Następnie ruszymy do rzymskiego miasteczka Baelo Claudia, znanego z produkcji sosu rybnego garum. Po południu przejazd do Jerez de la Frontera gdzie odwiedzimy znane na całym świecie bodegi i zapoznamy się z produkcją winnego sherry. Nocleg okolice Sewilli
DZIEŃ 6
W Sewilli skupimy się na ryżu – najważniejszym produkcie regionu. Weźmiemy udział w pokazie lub warsztatach przygotowywania paelli. Spróbujemy również lokalnego wina pomarańczowego, z którego słynie Andaluzja. Towarzyszyć nam będzie przewodnik, z którym odkryjemy uroki miasta spacerując po wąskich uliczkach starówki.
DZIEŃ 7
Czas wolny na plażowanie. Osoby chętne zapraszamy na wycieczkę w góry Sierra Nevada – do krainy źródeł mineralnych, oliwy z oliwek i szynki jamon serrano (cena ok.65 EUR/os). . Wycieczkę rozpoczniemy od degustacji kilku rodzajów oliwy z oliwek i wizyty w muzeum oliwy, gdzie zapoznamy się z tajnikami jej produkcji. Następnie czeka nas przejazd spektakularną trasą widokową, podczas którego będzie nam towarzyszyła panorama gór Sierra Nevada. Po drodze czeka nas orzeźwiający przystanek przy ujęciu wód gazowanych w Fuente Agria. Następnie wizyta w suszarni szynek w Trevélez – najwyżej położonym miasteczku w Hiszpanii. Poznamy proces produkcji tego specjału, skosztujemy wina oraznajpopularniejszej szynki Hiszpanii – pata negra. Ostatnim punktem programu będzie białe miasteczko Pampaneira z XVI kościołem wybudowanym w stylu mudejar.
DZIEŃ 8
- Klienci powracający do Polski - wykwaterowanie, transfer na lotnisko w Maladze. W przypadku porannego wylotu do Polski nie ma śniadania.
- Klienci pozostający na pobycie na Costa del Sol - po śniadaniu wykwaterowanie, czas wolny. Po południu transfer do wybranego hotelu na Costa del Sol (w niektórych terminach transfer via lotnisko).
Uwagi do programu
- Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.
"
Świadczenia
Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym, opłaty lotniskowe, transfery klimatyzowanym autokarem podczas objazdu, noclegi w hotelach j.w. (7 rozpoczętych dób hotelowych lub za dopłatą 10 lub 11 lub 14), śniadania i obiadokolacje, program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota (podczas pobytu na Costa del Sol opieka rezydenta) oraz ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).
Cena nie obejmuje: kosztów biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, napiwków, systemu Tour Guide kwota ok.270EUR/os. płatneu pilota na miejscu (nie przyjmujemy banknotów o nominale wyższym niż 100euro) zakupu wycieczek fakultatywnych wymienionych w programie, oraz dodatkowych posiłków nie wliczonych w cenę imprezy turystycznej- napojów do obiadokolacjii innych wydatków osobistych.
Wycieczki lokalne
Piloci nie przyjmują banknotów 200 i 500 euro.
Sezonowość
Zwykle wysoki sezon turystyczny w Hiszpanii trwa od 01.07 do 31.08
Meta description
Malaga – targ Atarazanas i warsztaty grillowania sardynek • Ronda – degustacja win i serów • Casares – białe miasteczko Andaluzji • Barbate – tuńczyk błękitnopłetwy i ruiny Baelo Claudia • Sewilla – warsztaty paelli i wino pomarańczowe • możliwość przedłużenia pobytu na Costa del Sol
Ważne informacje
Prezentowane godziny wylotów mogą ulec zmianie.
Zachęcamy do sprawdzenia
aktualnych informacji MSZ przed wyjazdem w wybranym kierunku.