Program
DZIEŃ 1
Zbiórka przy stanowiskach odpraw Rainbow na 2 godz. przed wylotem samolotu. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na R.pl. Transfer do hotelu na Gran Canarii. Wieczorem kolacja i nocleg. Klienci przylatujący późnym wieczorem nie mają w tym dniu kolacji
DZIEŃ 2
Śniadanie, dzień wolny na odpoczynek, kąpiele morskie i słoneczne. Kolacja w restauracji i nocleg w hotelu. Kuchnia Wysp Kanaryjskich to fascynujące połączenie tradycji hiszpańskich, afrykańskich i latynoskich, wzbogacone o lokalne produkty rosnące w unikalnym, wulkanicznym klimacie. Na Gran Canarii królują świeże ryby i owoce morza, aromatyczne sery z koziego mleka oraz słynne papas arrugadas – małe ziemniaczki gotowane w morskiej wodzie i podawane z pikantnym sosem mojo rojo lub ziołowym mojo verde. Wyspa słynie też z wyjątkowego rumu miodowego oraz kawy barraquito, której warstwowy wygląd i bogaty smak podbiły serca mieszkańców i turystów. To kuchnia prosta, ale pełna charakteru, w której każdy kęs opowiada historię wysp – od tradycyjnych gospodarstw rolnych po tętniące życiem nadmorskie tawerny.
DZIEŃ 3
Po śniadaniu wyruszymy do urokliwego miasteczka Puerto de Mogán, znanego jako „Kanaryjska Wenecja”, gdzie kolorowe domy oblane bugenwillą odbijają się w tafli kanałów. Tutaj czeka nas prawdziwa uczta dla zmysłów – degustacja lokalnej kawy w kilku odsłonach, od klasycznego café cortado po słodką, aromatyczną barraquito, w której wyczuwalne są nuty wanilii, cynamonu i skórki cytrynowej. Następnie udamy się jedną z najbardziej malowniczych tras zachodniego wybrzeża, zatrzymując się przy formacji Los Azulejos, gdzie natura „namalowała” wzgórza w odcieniach zieleni, turkusu i ochry. Kolejny przystanek to Balkon Wyspy – punkt widokowy, z którego zobaczymy strome, klifowe wybrzeże, a później przejedziemy wzdłuż niego w kierunku miasteczka Agaete. Tam, w zacisznym wąwozie, odwiedzimy wyjątkową plantację, gdzie dojrzewają pomarańcze, winogrona i… jedyna uprawa kawy na Wyspach Kanaryjskich. Wśród drzew bananowych i winorośli usiądziemy, by spróbować tutejszego wina, aromatycznej kawy, tradycyjnych tapas i samodzielnie przygotować sos mojo rojo – jeden z symboli kanaryjskiej kuchni, łączący w sobie słodycz papryki, aromat czosnku i pikantną nutę papryczki chili. Powrót do hotelu.
DZIEŃ 4
Po śniadaniu ruszymy do malowniczej miejscowości Agüimes, której starówka zachwyca wąskimi, brukowanymi uliczkami i kolorowymi fasadami domów. W cieniu kościoła św. Sebastiana poczujemy atmosferę dawnej, kanaryjskiej wioski. Następnie wkroczymy w niezwykły świat wąwozu Guayadeque, gdzie po dziś dzień ludzie mieszkają w domach wykutych w skałach, podobnie jak przed wiekami pierwsi mieszkańcy wysp – Guanchowie. Kulminacją dnia będzie wizyta w jednej z najbardziej cenionych restauracji jaskiniowych, gdzie pod okiem lokalnego szefa kuchni nauczymy się przygotowywać prawdziwą hiszpańską paellę – pachnącą szafranem, pełną soczystych owoców morza, delikatnego kurczaka lub świeżych warzyw. Będzie czas na poznanie sztuki obierania krewetek, wydobywania aromatu z małży i łączenia przypraw tak, by uzyskać smak, którego się nie zapomina. W tle – zapach smażonej cebuli i papryki, skwierczenie ryżu i opowieści o tradycjach kanaryjskiej kuchni. Powrót do hotelu.
DZIEŃ 5
Śniadanie, dzień wolny na odpoczynek, kąpiele morskie i słoneczne. Kolacja i nocleg w hotelu. Dla chętnych dodatkowo – kameralny rejs (dodatkowo płatny ok. 90 EUR/os), podczas którego zjemy świeży lunch na pokładzie, popijając orzeźwiające napoje. Będzie czas na pływanie w oceanie w małych, zacisznych zatokach, z dala od tłumów.
DZIEŃ 6
Tego dnia odkryjemy naturalne i kulinarne skarby Gran Canarii. Rozpoczniemy od punktu widokowego Degollada de las Yeguas, skąd rozpościera się widok na wąwóz Fataga i surowe, wulkaniczne krajobrazy południa wyspy. Przemierzając Dolinę Tysiąca Palm, miniemy bielone domy w tradycyjnym stylu, aż dotrzemy do Mirador de Tunte, gdzie spróbujemy słynnego barraquito – kawy warstwowej z mlekiem, likierem, cynamonem i cytrusową nutą, uznawanej za jeden z kanaryjskich skarbów smakowych. Kolejny przystanek to Cruz de Tejeda – serce wyspy, miejsce spotkań mieszkańców, gdzie powietrze pachnie piniami i świeżym chlebem. Następnie pojedziemy do Valleseco, gdzie w rodzinnej restauracji zjemy tradycyjny kanaryjski obiad – spróbujemy kremowych serów z mleka koziego, słynnych ziemniaczków papas arrugadas z pikantnym sosem mojo rojo i innych specjałów. Po południu odwiedzimy wioskę Teror, znaną z kolonialnej zabudowy i Bazyliki Matki Boskiej Sosnowej, a na zakończenie zajrzymy do destylarni rumu Arehucas, gdzie poznamy tajniki jego produkcji i spróbujemy kilku gatunków – od klasycznego, złocistego po gęsty, aromatyczny rum miodowy. Powrót do hotelu.
DZIEŃ 7
Wieczorem wybierzemy się do kameralnej, lokalnej knajpki w okolicy hotelu, gdzie stoliki stoją niemal na ulicy, a powietrze pachnie grillowaną rybą. Spróbujemy potraw na bazie świeżych owoców morza, popijając kanaryjskie wino afrutado, powstające z aromatycznych winogron odmiany malvasía volcánica. Nie zabraknie też kieliszka regionalnej sangrii – pełnej soczystych owoców, idealnej na pożegnanie Gran Canarii. To będzie wieczór pełen smaków, rozmów i wspomnień, które zostaną z nami na długo. Powrót do hotelu.
DZIEŃ 8
Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu. Transfer:
- dla Klientów powracających do Polski - na lotnisko, wylot samolotem czarterowym,
- dla Klientów pozostających dodatkowy tydzień pobytu - przejazd do wybranego hotelu
Uwagi do programu
Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.
Świadczenia
Cena obejmuje: przelot samolotem czarterowym,opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 rozpoczętych dób hotelowych), transfery, śniadania (wg programu imprezy),opiekę pilota, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, Assistance i bagaż).
Cena nie obejmuje: kosztów biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, lokalnych przewodników, napiwków, pozostałych świadczeń żywieniowych zgodnych z programem imprezy (kwota ok.535 EUR/os. płatna pilotowi imprezy),zakupu wycieczek fakultatywnych wymienionych w programie, oraz dodatkowych posiłków nie wliczonych w cenę imprezy turystycznej i innych wydatków osobistych.